KLASIČNA INSTRUMENTALNA FIZIOTERAPIJA

ELEKTROTERAPIJA (galvanski tokovi, diadinamični tokovi, interferenčni tokovi, TENS)

S pojmom elektroterapija poimenujemo stimulacijo z različnimi oblikami električnega toka, ki ga preko več površinskih elektrod pošiljamo skozi telo pacienta. Električni tokovi izboljšujejo prekrvavitev tkiva, zmanjšujejo edem in posledično delujejo analgetično, to je zmanjšujejo bolečine. Aparati za elektrostimulacijo nam omogočajo terapijo z različnimi vrstami tokov.

Galvanski tokovi so enosmerni tokovi namenjeni predvsem zdravljenju revmatskih obolenj, oteklin, vnetij in zdravljenja poškodb perifernih živcev.

Diadinamični tokovi so nizkofrekvečni izmenični tokovi z različnimi modulacijami, ki pospešujejo mikrocirkulaciojo in delujejo protibolečnisko in spazmolitično, to je sproščajo mišično zakrčenost.

Tudi interferenčni tokovi so nizkofrekvenčni izmenični tokovi pri katerih se učinek delovanja ojača zaradi interference toka med dvema paroma elektrod. Delovanje je nekoliko bolj globinsko.

TENS – transkutana elektro nevro stimulacija je nizkofrekvečna tokovna stimulacija z analgetičnim, oziroma protibolečinskim delovanjem.

V kolikor zdravnik ne bo prepisal določene vrste elektroterapije, bo fizioterapevt izbral za vaše stanje optimalen način električne stimulacije.

MAGNETOTERAPIJA

Magnetoterapija je zdravljenja s spremenljivim magnetnim poljem, ki spodbuja obnovitvene mehanizme in vpliva na boljšo presnovo in obnovo celic ter tako tudi pospešujejo celjenje ran ter poškodb. Priporoča se tudi za zdravljenje osteoporoze ter kot preventiva pred osteoporozo.

LASERSKA TERAPIJA

Laserska terapija stimulira tkiva z lasersko svetlobo, to je z intenzivno monokromatsko svetlobo, ki prodira skozi kožo in vpliva stimulativno na mikrocirkulacijo. Terapija z laserjem deluje protivnetno in antiedematozno in jo uporabljamo za zmanjšanje oteklin, vnetij in za terapijo kroničnih bolečin.

ULTRAZVOČNA TERAPIJA

Ultrazvočni valovi so mehanski valovi s frekvencami v območju nekaj megaherzev. Stimulacija z ultrazvočnimi valovi zmanjšuje bolečine in sprošča mišično zakrčenost. Kot metoda zdravljenja je priporočena predvsem pri obravnavi kroničnih stanj, kot so tendinitis, bursitis, kapsulitis ali epikondilitis ter pri zdravljenju poškodb mišic.

UDARNI VALOVI

Udarni valovi so mehansko valovanje z relativno veliko energijo, ki ga preko oddajne sonde usmerjamo na prizadeto tkivo. Oddana energija izboljšuje prekrvavitev in presnovo v tkivih ter s tem spodbuja procese regeneracije in zdravljenja. Z udarnim valovi zdravimo predvsem spremembe v mišicah in tetivah.

TRAKCIJA

S pojmom trakcija označujemo terapijo, kjer z mehanskim vlečenjem razbremenjujemo ukleščenost ali zakrčenost. Trakcija se izvaja periodično in kontrolirano z majhno silo. Pri nas trakcijo kombiniramo s segrevanjem in vibracijsko masažo, kar še izboljšuje učinek terapije.

TERMOTERAPIJA (parafin, termopak)

Termoterapija je ogrevanje dela telesa, ki ga zdravimo. Za segrevanje najpogosteje uporabljamo termopake, to so blazinice, napolnjene z gelom, ki jih polagamo na določene dele telesa in jih tako segrevamo. Za segrevanje uporabljamo tudi lokalne parafinske kopeli in obloge. Prav tako lahko učinek segrevanja dosežemo z obsevanje z infrardečo lučko. S segrevanje dosežemo sprostitev mišic, kar učinkovito zmanjša bolečino in izboljša prekrvitev.

KRIOPAK

Krioterapija je postopek zdravljenja s pomočjo ohlajevanja tkiva. Uporablja se za umirjanje vnetja, oteklin in bolečin v zgodnji fazi po operativnih posegih na gibalih. Tehnike krioterapije, ki jih uporabljamo, so: hlajenje s hladilno manšeto,  masaža z ledom, namakanje poškodovanega dela telesa v hladne in ledene kopeli, nameščanje različnih ledenih oblog v obliki hladilnih vrečk, obkladkov in hladilnih razpršil.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×