Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Naročanje

02 23 44 102
narocanje@fontana.si
pon. – pet.: 7:30 – 15:00

Naročite se samoplačniško

Ultrazvočna diagnostika

Ultrazvok je zelo razširjena diagnostična metoda pregledovanja notranjosti telesa, s katero si pomagajo specialisti z najrazličnejših področij. Primeren je za slikanje trebušnih organov, ožilja, žleze ščitnice, sklepov itn. Kardiolog opravi ultrazvočni pregled srca tudi z metodo barvnega dopplerja in merjenjem parametrov pretoka. Prav tako je UZ standardna preiskovalna metoda v ginekologiji, še posebej pri spremljanju nosečnosti. Tudi urologi uporabljajo UZ za preiskavo uropoetskega trakta, zlasti za preiskave prostate.

Ultrazvočni pregled je neinvazivna, ponovljiva in popolnoma varna radiološka preiskava. Temelji na uporabi ultrazvočnih valov oziroma zvoka s frekvenco nad človeškim slišnim pragom (od 2 do 10 MHz). Ultrazvočni aparat oddaja v telo ozek snop zvočnih valov, ki se odbijajo od različnih tkiv in notranjih organov, naprava pa jih na koncu pretvori v dinamično sliko in prikaže na ekranu. Zdravnik ultrazvočno sondo med pregledom vseskozi premika, kar mu omogoči, da notranjost telesa preišče z več zornih kotov. UZ omogoča tudi pregled gibajočih organov (na primer srca). Kožo nad preiskovanim področjem je treba pred pregledom namazati z gelom, ki omogoča boljši stik med sondo in telesom. Trajanje pregleda je odvisno od vrste preiskave – za trebušne organe le 15 minut, za ožilje do 45 minut.

Nasvet: Dan pred ultrazvočnim pregledom trebušnih organov uživajte le lažjo hrano, brez stročnic in mesa, pred preiskavo pa zaužijte kozarec mlačne vode. Za urološke in ginekološke ultrazvočne preiskave mora biti sečni mehur srednje poln.

V specialistični ambulanti za UZ izvajamo naslednje diagnostične storitve:

  • UZ trebušnih organov
  • UZ mehkih tkiv
  • UZ dimelj
  • UZ mišic in sklepov
  • UZ vratu in ščitnice
  • UZ rodil
  • UZ ledvic, mehurja in sečnih poti

ZDRAVNIKI SPECIALISTI:
Jasmina Koteska, dr. med., spec. radiologije
Tina Kocutar, dr. med., spec. radiologije
asist. Mirjana Brvar, dr. med., spec. radiologije

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×