Korekcija štrlečih ušes

Korekcija štrlečih ušes

Uhelj je oblikovno najbolj zapletena struktura človeškega telesa. Pri njegovem razvoju lahko pride do različnih nepravilnosti, daleč najpogostejša so štrleča ušesa. Anatomskih vzrokov zanje je več, najpogosteje gre za nezadostno oblikovano notranjo ušesno gubo (antheliks) in/ ali za nepravilnosti ušesne školjke (konha).

Posege izvaja:

dr. Minja Gregorič, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Naročanje

02 23 44 102 ali 051 421 497
narocanje@fontana.si
8:00 – 15:00

Naročite se samoplačniško

KAJ JE PRI ŠTRLEČIH UHLJIH TAKO MOTEČEGA?

Ko pogledamo človeka naravnost v obraz, so uhlji praviloma nevpadljivi, saj se bolj ali manj tesno prilegajo glavi. Pri otapostazi je kot med uhljem in glavo povečan in uhlji postanejo opazen del obraza, ga optično razširijo in odtegnejo pozornost od drugih delov. Ravno zato so štrleči uhlji lahko velik estetski in psihični problem za ljudi s to razvojno nepravilnostjo.

KAKŠNA JE TERAPIJA?

Korekcija otapostaze je kirurška. Pri odraslih jo lahko opravimo v lokalni anesteziji. Postopek se imenuje otoplastika, ki zajema mnoge različne pristope h korekciji te anomalije. Obstaja okoli 200 različnih kirurških postopkov, kar priča o tem, da noben ni ne idealen ne primeren za vsakega pacienta. Odločitev glede kirurške tehnike je tako izrazito individualna pri vsakem pacientu. Cilj operacije ne glede na tehniko sta seveda uhlja, ki se naravno prilegata glavi in sta čim naravneje in simetrično oblikovana.

KAKO DALJE PO POSEGU?

„Čepico“, ki vam jo oblikujemo ob koncu operacije, morate nositi neprekinjeno teden dni. V tem času boste potrebovali srednje močne analgetike, ki vam bodo lajšali bolečino. Spanje na boku v tem času ni priporočljivo. Po tednu dni vam bomo odstranili kožne šive in povoj na glavi. Sedaj boste morali še 3 mesece nositi elastični trak preko ušes, 2-3 tedne priporočamo nošnjo ves čas, nato zgolj preko noči.  3 mesece se boste morali izogibati športnim aktivnostim, pri katerih lahko dobite udarec v uho. Previdnost je potrebna 6 mesecev in tako dolgo priporočamo tudi zaščito z elastičnim trakom pri športu.

ALI SO MOŽNI ZAPLETI?

Hematom in okužba so najpogostejši zapleti otoplastike. Možna je tudi ponovitev otapostaze čez približno 6-12 mesecev. Včasih je težko doseči simetrijo ušes, prav tako lahko pride do pretiranega ali premajhnega popravka, kar pa je odvisno tudi od pacientovih pričakovanj pred operacijo.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×