Ambulanta za plastično in estetsko kirurgijo

Kaj nudimo v naši ambulanti? Najprej in predvsem pogovor o vaših željah in vrhunsko svetovanje glede pravilnih ukrepov. Odpravljamo zunanje znake staranja z »notranjimi« posegi, ki delujejo dolgo časa. Odpravimo tisto majhno »nepravilnost«, ki vas že od vedno moti, a se niste opogumili, da bi se je znebili. Pomagamo, da se v svoji (novi) koži počutite bolje.

Na nas se obrnite takrat, ko opazite prve drobne gubice na obrazu, saj jih bomo izbrisali in poskrbeli, da se še dolgo časa ne bodo poglobile. Pridite tudi, če so gubice že gube; v zrcalu boste pogledali do 10 let v preteklost. Vas moti usahlost obraza, zabrisanost potez, kožne nepravilnosti, neizrazite ustnice…? Za vse to in več smo pravi naslov.

Informacije in naročanje: 8.00 – 15.00

 051 421 497 ali 02 23 44 102; zdravstvo@fontana.si

dr. Minja Gregorič, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Naročite se na pregled
 • NOVO - tretma s Profhilo
 • botulinski toksin ("botoks")
 • korekcija brazgotin
 • hialuronska kislina
 • kirurška korekcija vek
 • mezoterapija
 • odstranitev ksantelazem
 • kirurška ekscizija kožnih tvorb
 • korekcija štrlečih ušes
 • maščobni presadek
 • kemični piling
 • operacija karpalnega kanala
 • operacija sprožilnega prsta (trigger finger)
 • operacija Dupuytrenove kontrakture v dlani

Zakaj se odločiti za estetski poseg v naši ambulanti?

Brezplačen pregled, v kolikor se odločite poseg opraviti pri nas.

Noben zapis namreč ne more nadomestiti individualnega svetovanja, ki vam ga nudimo ob obisku, saj vam morda svetujemo tudi postopek, za katerega sploh ne bi pomislili, da je pravi. Ker smo prepričani, da boste nad svojim novim videzom navdušeni, je svetovanje specialista v ambulanti ob odločitvi za poseg brezplačno.

 

 

CENIK: klik

NOVO - TRETMA S PROFHILO

Preizkusite edinstven preparat Profhilo, ki deluje na prve znake staranja kože tako, da spodbuja novotvorbo lastnega kožnega vezivnega tkiva iz kolagena in elastina. S tem se obnovi debelina kože ter zgladijo gube, koža pa ima napet, svež in mladosten videz.

Profhilo se od drugih polnil razlikuje v tem, da ni vidnega učinka povečanega volumna le na delu aplikacije, ampak je učinek enakomeren, postopen in traja daljše obdobje.

Ker Profhilo deluje na naravni cikel obnove kože in se v globljih plasteh kože razlije, z njim nikoli ne dosežemo prekomernega, napihnjenega in umetnega izgleda.

Učinki so vidni takoj, po samo enem injiciranju in s časom naraščajo.

En teden po zdravljenju je opazna razlika v hidraciji kože, koža deluje bolj gladka in sijoča. Po 1 mesecu se že pokažejo bioremodelacijski in anti-age učinki – drobne gubice se zmanjšajo, koža je očitno bolj napeta in svetleča.

Priporočljivi sta dve (pri močno izraženi ohlapnosti kože lahko tudi tri) aplikaciji v razmaku enega meseca, nato pa ponovitveni tretmaji na 6-12 mesecev (odvisno od stanja hidriranosti in napetosti kože).

BOTULINSKI TOKSIN ("BOTOKS")

Injiciranje botulinskega toksina je najpogostejši poseg v estetski medicini. Gre za zelo varen in učinkovit proizvod, ki se uspešno uporablja tudi v drugih vejah medicine. V skoraj treh desetletjih, kolikor je na razpolago v estetske namene, ga je uporabilo že milijone zadovoljnih ljudi.

KAKO DELUJE?
Uporablja se za terapijo t.i. dinamičnih gub, ki nastajajo ob gibih obraza. Botulinski toksin začasno prepreči krčenje ciljne mišice in tako odpravi ali omili gube, ki se zarisujejo nad njo.

NA KATERE GUBE DELUJE?
Najpogosteje se uporablja za terapijo gub med obrvmi, čelnih gub, gub okoli oči, gubic na nosu. Deluje pa tudi na gube v spodnjem delu obraza, kot so gube okoli ust, na bradi in t.i. marionetne linije.

ZMORE ŠE KAJ?
S pomočjo botulinskega toksina lahko tudi oblikujemo poteze obraza, dvignemo obrvi, pomladimo vrat in se celo znebimo obrazne rdečice. Učinkovito odpravlja tudi prekomerno potenje v pazduhah, na dlaneh in podplatih.

KAKO DOLGO DELUJE?
Učinkovitost in trajanje učinka se povečuje s ponavljanjem terapij. Učinek sprva traja 3-4 mesece, po več terapijah lahko do 6 mesecev.

KAKO SE APLICIRA? JE POSTOPEK BOLEČ?
Botulinski toksin injiciramo v želeno mišico z izjemno tanko iglo. Količina vbrizgane snovi je zelo majhna in vbrizgavanje je praktično neboleče. Ob aplikaciji uporabljamo hlajenje z ledom, najobčutljivejše pa predhodno namažemo z anestetično kremo.

ALI JE POSTOPEK VAREN?
Injicirajo se minimalne količine botulinskega toksina, ki ne povzročajo sistemskih učinkov, zato so resnejši zapleti, kadar je postopek izveden na strokoven način, izjemno redki in je aplikacija botulinskega toksina zelo varna.

NA KAJ JE POTREBNO BITI POZOREN PRED INJICIRANJEM?
Ne jemljite nesteroidnih protivnetnih zdravil (npr. Aspirina, ibuprofena, naproxena…) in vitamina E vsaj 5 dni pred predvidenim posegom.

KDAJ SE POSTOPEK ODSVETUJE?
Če jemljete antikoagulantno terapijo (npr. warfarin) ali imate motnje strjevanja krvi, pri vnetju na mestu predvidenega vboda, pri preobčutljivosti na katero od sestavin, v primeru nosečnosti in dojenja, pri vzporedni uporabi aminoglikozidnih antibiotikov ter pri redkih mišičnih boleznih oz. boleznih živčno-mišičnega prenosa.

KAKŠNA SO NAVODILA PO TRETMAJU?
1 uro razgibavajte tarčne mišice (mrščite se)
4 ure odsvetujemo ležanje
24 ur odsvetujemo masiranje obraza, večji fizični napor in daljše izpostavljanje soncu in vročini
7 dni odsvetujemo kemične pilinge, uporabo solarija in laserske terapije

SO MOŽNI STRANSKI UČINKI?
Kot pri vsakem posegu, četudi je minimalno invaziven, so možne neželene reakcije in zapleti. Med pogostejše sodijo rdečina, oteklina, glavobol in manjše podplutbe. Redko pa pride do motenj vida, spremembe v legi obrvi in do spusta veke. Vsi omenjeni stranski učinki so prehodni, nekatere lahko popravimo takoj, pri kontrolnem pregledu v ambulanti.

KAJ JE ŠE POMEMBNO VEDETI?
Rezultati so vidni postopoma, navadno so opazni po treh dneh, maksimalni učinek pa je viden v tednu do dveh. Morebitni stranski učinki navadno izginejo v tednu do dveh.

Če torej načrtujete poseg pred pomembnim dogodkom, priporočamo obisk 14 dni prej, zaradi najvarnejšega in najbolj optimalnega rezultata!

HIALURONSKA KISLINA

Hialuronska kislina je pomembna sestavina naše kože. S staranjem se njena vsebnost v koži manjša in koža postaja manj prožna, nastajajo gube.
Injiciranje hialuronske kisline je drugi najpogostejši poseg v estetski medicini. Na tržišču so zelo kvalitetni preparati, ki vsebujejo zgolj hialuronsko kislino, enako naši lastni koži. Glede na gostoto križne povezave med posameznimi molekulami, pa lahko hialuronsko kislino uporabljamo za različne estetske indikacije.

KAKO DELUJE?

S hialuronsko kislino fizično zapolnimo gubice in gube, dodamo volumen tkivom, oblikujemo obraz.

KAJ LAHKO S POLNILOM POPRAVIMO?

S hialuronsko kislino zabrišemo srednje do močno izražene kožne linije in gube obraza.
Povečamo lahko lica, brado, sence, ustnice in druge predele obraza.

ZMORE ŠE KAJ?

Dvigne zunanji del obrvi, zabriše podočnjake, poudari čeljust, popravi obliko nosnega hrbta, ušesne mečice, izboči vdrte bradavice…

KAKO DOLGO DELUJE?

Trajanje učinka je nekoliko odvisno od vrste preparata in pa od mesta aplikacije. Pri nas uporabljamo le najboljše in najvarnejše preparate, ki zagotavljajo učinek minimalno 9 mesecev pa vse tja do 2 leti in več.

KAKO SE APLICIRA? JE POSTOPEK BOLEČ?

Hialuronsko kislino injiciramo na želeno mesto s tanko iglo ali s topo kanilo. Vbrizgavamo jo v kožo za korekcijo gub in tik nad kost za dodajanje volumna. Vbrizgavanje je praktično neboleče, saj preparati, ki jih uporabljamo, vsebujejo lokalni anestetik. Po potrebi in glede na vrsto posega dodamo čisti lokalni anestetik na mesto vbrizgavanja pred samo aplikacijo hialuronske kisline. Ob aplikaciji uporabljamo hlajenje z ledom, lahko tudi uporabimo anestetično kremo pred posegom.

ALI JE POSTOPEK VAREN?

Ker gre za injiciranje popolnoma naravne in koži lastne učinkovine, so resnejši zapleti, kadar je postopek izveden na strokoven način, izjemno redki in je uporaba hialuronske kisline zelo varna. V primeru prekomerne aplikacije lahko odvečno hialuronsko kislino učinkovito razgradimo z aplikacijo encima hialuronidaze.

NA KAJ JE POTREBNO BITI POZOREN PRED INJICIRANJEM?

Ne jemljite nesteroidnih protivnetnih zdravil (npr. Aspirina, ibuprofena, naproxena…) in vitamina E vsaj 5 dni pred predvidenim posegom.

KDAJ SE POSTOPEK ODSVETUJE?

Postopek se odsvetuje pri ljudeh, ki imajo avtoimune bolezni, ki prejemajo imunosupresivno terapijo in ki imajo motnje strjevanja krvi.
Postopek odložimo takrat, ko so prisotne aktivne herpetične lezije, akneiformne lezije, okužba na mestu predvidenega injiciranja, če jemljete antikoagulantno terapijo (npr. warfarin) in v primeru nosečnosti in dojenja.

KAKŠNA SO NAVODILA PO TRETMAJU?

24 ur se izogibajte večjemu fizičnemu naporu, daljšemu izpostavljanju soncu in vročini ter alkoholu.

SO MOŽNI STRANSKI UČINKI?

Kot pri vsakem posegu, četudi je minimalno invaziven, so možne neželene reakcije in zapleti. Med pogostejše sodijo rdečina, oteklina, podplutbe, bolečina, srbenje, zatrdelost injiciranega mesta. Večina teh simptomov izzveni v nekaj dneh.

KAJ JE ŠE POMEMBNO VEDETI?

Rezultati so vidni takoj, vendar je na nekaterih mestih možna precejšnja oteklina in lahko tudi modrica. Modrico je praviloma možno dobro prikriti z uporabo običajnih ličil, oboje pa navadno izgine v tednu do dveh.
Če torej načrtujete poseg pred pomembnim dogodkom, priporočamo obisk 14 dni prej, zaradi najvarnejšega in najbolj optimalnega rezultata!

MEZOTERAPIJA

S staranjem se obnavljanje kože upočasni. Koža postane sivkasta, suha in manj prožna. Z mezoterapijo dovajamo majhne količine aminokislin, vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje za svojo obnovo, v srednji sloj kože (od tu ime- mezo).

KAKO DELUJE?

Potrebne učinkovine za regeneracijo kože apliciramo točno na mesto, kjer so potrebne. Poleg tega že s samim dovajanjem učinkovin z mikroinjekcijami povzročimo mikroskopske poškodbe vrhnjega dela kože, katerih posledica je vnetni proces, pri katerem se med drugim tvori nov kolagen in elastin. Koža dobi dovolj hranil in je primerno prekrvljena. Koža po tretmaju izgleda bolj sveža, spočita, svetleča, čvrsta in zdrava.

KJE SE UPORABLJA?

Primerna je za izboljšanje videza kože obraza, vratu, dekolteja in rok, lahko tudi drugih predelov telesa.

ZMORE ŠE KAJ?

Obstajajo posebne formulacije, ki vzpodbujajo rast las. Mezoterapija je tako lahko zelo učinkovito orodje pri boju proti prekomernemu izpadanju las, krhkim lasem in prhljaju.

KAKO DOLGO DELUJE?

Za pravi učinek je potrebnih nekaj zaporednih tretmajev, učinek pa traja vsaj 6 tednov do več mesecev, odvisno od tipa kože, starosti in drugih faktorjev. Nato je tipično potreben samo en postopek za obnovo prejšnjega stanja.

KAKO SE APLICIRA? JE POSTOPEK BOLEČ?

Aplikacija poteka s pomočjo mikroinjekcij z drobno iglo, s katero zbodemo v srednji sloj kože na več priležnih mestih. Postopek je lahko nekoliko neprijeten, za omilitev lahko uporabimo led ali anestetično kremo.

JE POSTOPEK VAREN?

Postopek je izjemno varen. Vsebina viale je kombinacija popolnoma naravnih sestavin, ki jih potrebuje naša koža za obnovo. Injiciramo v srednji del kože, tako da ne moremo poškodovati nobene pomembne strukture.

NA KAJ JE POTREBNO BITI POZOREN PRED INJICIRANJEM?

Ne jemljite nesteroidnih protivnetnih zdravil (npr. Aspirina, ibuprofena, naproxena…) in vitamina E vsaj 5 dni pred predvidenim posegom.

KDAJ SE POSTOPEK ODSVETUJE?

Če jemljete antikoagulantno terapijo (npr. warfarin) ali imate motnje strjevanja krvi, pri vnetju ali okužbi na mestu predvidenega vboda, pri preobčutljivosti na katero od sestavin, v primeru nosečnosti in dojenja.

SO MOŽNI STRANSKI UČINKI?

Pogosto pride do rdečice ali pekočega občutka na mestu vbodov, kar pa izzveni navadno v nekaj urah do največ v nekaj dneh. Možna so vnetja ali podplutba na mestu vbodov, redke pa so alergične reakcije.

KAJ JE ŠE POTREBNO VEDETI?

Za optimalen učinek je potrebno postopek ponavljati v določenih rednih razdobjih.

KIRURŠKA EKSCIZIJA KOŽNIH TVORB

Večina izmed nas ima kak kožni izrastek, ki nam povzroča neudobje. Morda se vanj trčimo z glavnikom, nas jezi pod trakom modrca ali ob pasu, nas draži ob nošnji verižice.

KAKO SE ZNEBIMO KOŽNIH IZRASTKOV?

Neželene kožne tvorbe  najučinkoviteje  odstranimo s pomočjo manjšega kirurškega postopka. V ambulanti  seveda najprej ocenimo, ali je sprememba nedolžna, ali je morda potreben še patohistološki pregled preparata.

KAKO POTEKA ODSTRANITEV?

Najprej okoli mesta kožne spremembe apliciramo majhno količino anestetika in tako popolnoma omrtvimo želeno področje. Ob tej lokalni anesteziji čutite rahel vbod igle, nato pa kratkotrajen pekoč občutek, ko anestetik vbrizgamo. Nadaljnji postopek izreza tvorbe je popolnoma neboleč. Včasih je za zaprtje rane potrebno uporabiti šive, včasih zgolj posebne trakove ali lepilo, ponekod zgolj obliž, odvisno od načina in mesta odstranitve.

KAKŠNA SO NAVODILA PO POSEGU?

Po posegu je možno skelenje ran, olajšate ga z blagim analgetikom, kot je paracetamol. Potreben je prevez pri osebnem zdravniku čez 2 do 3 dni in nato v predpisanem času še odstranitev šivov, če smo jih uporabili. Tuširanje je dovoljeno že po prvem prevezu. Do odstranitve šivov odsvetujemo aktivnosti, pri katerih bi zelo napenjali kožo na mestu posega.

KOREKCIJA BRAZGOTIN

Po vsaki poškodbi, vnetju ali kirurškem postopku lahko pride do nastanka neestetske brazgotine. Navadno so najbolj moteče široke, privzdignjene brazgotine, ki so lahko tudi rdečkaste (hipertrofične in keloidne brazgotine). Motijo pa nas lahko tudi vbočene (atrofične) brazgotine.

ZAKAJ NASTANEJO NEESTETSKE BRAZGOTINE?

Kvaliteta nastale brazgotine je odvisna od več dejavnikov: od vzroka nastanka, od mesta in poteka brazgotine na telesu, od kirurške tehnike, v veliki meri pa tudi od značilnosti posameznikove kože (starost, način celjenja, genetski dejavniki).

KAKO LAHKO POPRAVIMO BRAZGOTINE?

Glede na zgoraj opisane dejavnike se pri vsakem posamezniku odločimo, katera terapija je najustreznejša. Velikokrat je potreben izrez brazgotine in ponovno zašitje rane z natančnimi kirurškimi tehnikami, občasno dodatno različne tehnike za spremembo lege brazgotine. Pri nekaterih pa se odločimo zgolj za injekcijsko terapijo (injekcija kortikosteroidov v brazgotino), za obnovo kože s kemičnim pilingom ali za popravek s polnili (filerji) oz. maščobnim presadkom.

KAKŠEN JE KONČNI REZULTAT?

Po ustrezni terapiji se kvaliteta brazgotine bistveno izboljša in je po določenem časovnem obdobju mehkejša in manj opazna. Za optimalen učinek dodatno poskrbite sami z redno masažo brazgotine po posegu. Dodatno svetujemo tudi uporabo silikonskih obližev.

KIRURŠKA KOREKCIJA VEK

Dermatohalaza je strokovni izraz za pogosto težavo pojava odvečne kože na zgornjih ali spodnjih vekah. Stanje je lahko genetsko pogojeno ali pridobljeno. V prvem primeru se lahko prične že okoli 20. leta, sicer pa po 40. letu in se s starostjo slabša.

KAJ SE DOGAJA NA VEKAH? KAKŠNE SO POSLEDICE?

Pri dermatohalazi pride do izgube elastičnih vlaken v koži, tanjšanja povrhnjice in nastanka viška kože. Hkrati lahko pride do izbočenja maščobnih blazinic za očesno vezivno opno (orbitalni septum). Pri zgornjih vekah odvečno tkivo visi preko roba veke in lahko v napredovalem stanju zoži zgornje in stransko vidno polje. Pogost je občutek težkih vek, lahko so prisotni glavoboli zaradi vztrajnega dvigovanja obrvi. Pri spodnjih vekah lahko pride do videza zabuhlih, utrujenih oči. Stanje močno vpliva na našo zunanjo podobo, saj spremeni naš pogled in s tem izraz obraza.

KAKŠNA JE TERAPIJA?

Terapija dermatohalaze je kirurška. Operacijo lahko opravimo v lokalni anesteziji. Pri posegu odstranimo odvečno kožo in po potrebi odvečno mišično tkivo in maščobo. Pri odstranjevanju viška maščobe smo praviloma zelo previdni, saj želimo doseč videz spočitih oči in ne udrtih, utrujenih. Rano nato skrbno zašijemo in oskrbimo s posebnimi trakovi. Oči ne pokrivamo, tako da po posegu lahko sami zapustite ambulanto.

KAKO DALJE PO POSEGU?

Po posegu svetujemo hlajenje predela okoli oči 2-3 dni z ledom oz. hladnimi gel blazinicami. Nekaj dni boste morda potrebovali blag do zmerno močan analgetik za lajšanje bolečine. Kožni šivi se odstranijo 1 teden po posegu. V tem času strogo odsvetujemo dvigovanje težjih bremen in podobna opravila, ki bi povišala pritisk v glavi. Pooperativno brazgotino pričnete negovati s kremo 2 tedna po odstranitvi šivov. Praviloma je brazgotina čez nekaj mesecev komaj vidna.

ALI SO MOŽNI ZAPLETI?

Najpogostejša neprijetnost po posegu je oteklina in/ ali podplutba vek. Praviloma izgine v tednu do dveh po operaciji. Možni so tudi resnejši zapleti, ki pa so mnogo redkejši.

ODSTRANITEV KSANTELAZEM

Ksantelazme so rumenkasti skupki maščobe pod kožo v področju zgornjih ali spodnjih vek. Delujejo neestetsko, včasih pa veko spremenijo toliko, da lahko pride tudi do njenega povešenja. Polovica ljudi s ksantelazmami ima motnjo v presnovi maščob, zato priporočamo tudi pregled pri osebnem zdravniku.

KAKO JIH ODSTRANIMO?
Odstranjujemo jih z manjšim kirurškim postopkom, ki je podoben izrezu kožnih tvorb.

SO MOŽNI ZAPLETI PO POSEGU?
Po samem postopku je pogostejši pojav podplutbe vek, ki je prehoden in izgine v tednu dni. Težavo lajšate s hlajenjem predela okoli oči z ledom oz. hladnimi gel blazinicami.

KOREKCIJA ŠTRLEČIH UŠES

Uhelj je oblikovno najbolj zapletena struktura človeškega telesa. Pri njegovem razvoju lahko pride do različnih nepravilnosti, daleč najpogostejša so štrleča ušesa. Anatomskih vzrokov zanje je več, najpogosteje gre za nezadostno oblikovano notranjo ušesno gubo (antheliks) in/ ali za nepravilnosti ušesne školjke (konha).

KAJ JE PRI ŠTRLEČIH UHLJIH TAKO MOTEČEGA?

Ko pogledamo človeka naravnost v obraz, so uhlji praviloma nevpadljivi, saj se bolj ali manj tesno prilegajo glavi. Pri otapostazi je kot med uhljem in glavo povečan in uhlji postanejo opazen del obraza, ga optično razširijo in odtegnejo pozornost od drugih delov. Ravno zato so štrleči uhlji lahko velik estetski in psihični problem za ljudi s to razvojno nepravilnostjo.

KAKŠNA JE TERAPIJA?

Korekcija otapostaze je kirurška. Pri odraslih jo lahko opravimo v lokalni anesteziji. Postopek se imenuje otoplastika, ki zajema mnoge različne pristope h korekciji te anomalije. Obstaja okoli 200 različnih kirurških postopkov, kar priča o tem, da noben ni ne idealen ne primeren za vsakega pacienta. Odločitev glede kirurške tehnike je tako izrazito individualna pri vsakem pacientu. Cilj operacije ne glede na tehniko sta seveda uhlja, ki se naravno prilegata glavi in sta čim naravneje in simetrično oblikovana.

KAKO DALJE PO POSEGU?

„Čepico“, ki vam jo oblikujemo ob koncu operacije, morate nositi neprekinjeno teden dni. V tem času boste potrebovali srednje močne analgetike, ki vam bodo lajšali bolečino. Spanje na boku v tem času ni priporočljivo. Po tednu dni vam bomo odstranili kožne šive in povoj na glavi. Sedaj boste morali še 3 mesece nositi elastični trak preko ušes, 2-3 tedne priporočamo nošnjo ves čas, nato zgolj preko noči.  3 mesece se boste morali izogibati športnim aktivnostim, pri katerih lahko dobite udarec v uho. Previdnost je potrebna 6 mesecev in tako dolgo priporočamo tudi zaščito z elastičnim trakom pri športu.

ALI SO MOŽNI ZAPLETI?

Hematom in okužba so najpogostejši zapleti otoplastike. Možna je tudi ponovitev otapostaze čez približno 6-12 mesecev. Včasih je težko doseči simetrijo ušes, prav tako lahko pride do pretiranega ali premajhnega popravka, kar pa je odvisno tudi od pacientovih pričakovanj pred operacijo.

MAŠČOBNI PRESADEK

Lastno maščobno tkivo lahko uporabimo kot naravno polnilo (filer). Odvzamemo ga tam, kjer ga je preveč in ga dodamo tja, kjer ga potrebujemo.

KJE UPORABLJAMO MAŠČOBNI PRESADEK?

Maščobni presadek uporabimo za polnjenje globljih gub, za korekcijo vdrtih brazgotin ter za povečanje volumna ali spremembo oblike delov obraza in telesa.

KAKO PRIDEMO DO MAŠČOBNEGA PRESADKA?

Pridobimo ga z liposukcijo, ki jo opravimo v lokalni anesteziji.

Odvzem maščobnega presadka opravimo navadno v področju trebuha, bokov ali stegen.

Na izbrano mesto injiciramo t.i. tumescenčno raztopino, ki nam omogoči, da varno in neboleče odvzamemo želeno količino presadka s pomočjo posebnih kanil. Nato pridobljeno tkivo pripravimo za implantacijo na želenem mestu.

NA KAK NAČIN MAŠČOBNI PRESADEK DODAMO NA ŽELENO MESTO?

Mesto, kamor želimo vbrizgati maščobni presadek, predhodno omrtvimo z lokalno anestezijo. Nato preko posebnih kanil injiciramo potrebno količino presadka.

Nekaj maščobnega presadka telo vedno razgradi, tako da navadno vbrizgamo na želeno mesto določen višek presadka. Zaradi tega je prvotno stanje takoj po posegu nekoliko pretirano, k temu se pridruži še normalna oteklina, ki navadno izzveni v nekaj dnevih do tednih.

JE POSTOPEK BOLEČ?

Vse poteka pod lokalno anestezijo in razen vboda igle in občutka napenjanja ter včasih kratkotrajnega blagega pekočega občutka pod kožo ne občutite ničesar.

JE POSTOPEK VAREN?

Uporabljamo vaše lastno maščobno tkivo, na katerega ne morete reagirati z alergijsko ali zavrnitveno reakcijo.

SO MOŽNI ZAPLETI?

Kot pri vsakem (pol)invazivnem postopku na telesu, so zapleti možni. Najpogosteje gre za prehodne zaplete ali zgolj stranske učinke, kot je oteklina, rdečina, blaga bolečina po postopku. Ti navadno izginejo spontano v roku nekaj dni. Pomagate si lahko z jemanjem protibolečinskih sredstev, oteklo ali boleče mesto hladite z ledenimi obkladki oz. hladno gel blazinico.

Redkeje lahko pride tudi do nastanka vnetja, hematoma ali seroma. V tem primeru so potrebni antibiotiki, punkcija ali manjši kirurški postopek za rešitev težav.

ALI JE UČINEK POSTOPKA TRAJEN?

Da. To je tudi glavna prednost maščobnega presadka pred polnili (filerji). Seveda pa je lahko trajnost tudi težava, če rezultat posega ni takšen, kot smo ga želeli. Zato včasih priporočamo, da se želeni poseg prvič opravi s pomočjo polnil (filerjev), ki niso trajni, ter se v primeru ugodnega rezultata postopek kasneje ponovi z maščobnim presadkom.

NA KAJ JE POTREBNO BITI POZOREN PRED POSEGOM?

Ne jemljite nesteroidnih protivnetnih zdravil (npr. Aspirina, ibuprofena, naproxena…) in vitamina E vsaj 5 dni pred predvidenim posegom.

KDAJ SE POSTOPEK ODSVETUJE?

Če jemljete antikoagulantno terapijo (npr. warfarin) ali imate motnje strjevanja krvi, pri vnetju na mestih posega, pri preobčutljivosti na katero od sestavin tumescenčne mešanice, v primeru nosečnosti in dojenja.

KEMIČNI PILING

Kemični piling kože je postopek, pri katerem na kožo nanesemo kislino določenega tipa in jakosti in s tem povzročimo nadzorovano poškodbo kože. V estetski ambulanti Fontana uporabljamo različne tipe in jakosti kislin, odvisno od potreb vaše kože.

KAKO DELUJE?

Z nanosom kisline na kožo sprožimo zapleteno kaskado celjenja, pri kateri se obnavlja povrhnjica ali usnjica kože in se tvorijo nove molekule kolagena, elastina in hialuronske kisline. Vrhnja plast kože pa se odlušči skupaj z odmrlimi celicami. Ločimo zelo površinske, površinske, srednje globoke in globoke kemične pilinge, odvisno od uporabljene kisline in časa delovanja na koži.

NA KAJ UČINKUJE?

S kemičnim pilingom lahko uspešno izboljšamo površino kože, se znebimo drobnih gubic, omilimo brazgotine, akne in nekatere pigmentacije.

ZMORE ŠE KAJ?

S kemičnim pilingom lahko uspešno odstranimo povrhnje rastoče spremembe kože, kot so keratoze. Preprečuje tudi škodljive posledice izpostavljanja kože sončnim žarkom, vključno z nastankom predrakavih sprememb.

KAKO DOLGO DELUJE?

Za optimalen učinek je potrebnih nekaj zaporednih tretmajev, učinek pa navadno traja 6 mesecev. Nato je tipično potreben samo en postopek za obnovo prejšnjega stanja.

KAKO SE APLICIRA? JE POSTOPEK BOLEČ?

Piling v obliki kreme nanesemo na kožo v tankem sloju s pomočjo čopiča. Občutki so nekoliko odvisni od tipa uporabljene kisline in njene koncentracije. Postopek je praviloma povsem neboleč, lahko pa začutimo skelenje ali občutek vročine oz. mraza na koži. Občutek hitro izgine, ko kremo odstranimo in kislino nevtraliziramo.

JE POSTOPEK VAREN?

Postopek je zelo varen. Možne so le prehodne lokalne reakcije ali redkeje alergične reakcije. Pri uporabi triklorocetne kisline je reakcija kože burnejša in rdečina ter luščenje traja približno teden dni.

KDAJ SE POSTOPEK ODSVETUJE?

Pri vnetju ali okužbi kože na predvidenem mestu aplikacije, pri preobčutljivosti na katero od sestavin, v primeru nosečnosti in dojenja.

SO MOŽNI STRANSKI UČINKI?

Pogosto pride do rdečice ali pekočega občutka na koži, otekline, luščenja kože, kar pa izzveni v največ nekaj dneh, odvisno predvsem od tipa uporabljene kisline in njene jakosti ter od lastnosti posameznikove kože.

KAJ JE ŠE POTREBNO VEDETI?

Po kemičnem pilingu je koža mnogo bolj izpostavljena škodljivim vplivom sončnih žarkov. Priporočljivo je, da se prvih 24 ur popolnoma izogibate izpostavljanju sončnim žarkom, v naslednjih dneh pa uporabite ustrezno zaščito (pokrivala, obleka, kreme SPF 30+). V nasprotnem primeru lahko pride do trajnih sprememb pigmentacije kože!

OPERACIJA KARPALNEGA KANALA

Sindrom zapestnega prehoda je eden izmed najpogostejših razlogov za obisk kirurga, ki se ukvarja s kirurgijo roke. Zaradi pritiska na mediani živec (utesnitvena nevropatija) v zapestnem prehodu, prihaja do nočnega mravljinčenja, slabše občutljivosti palca, kazalca in sredinca, izpadanjem drobnih predmetov iz prijema in slabše moč prijema.

OPERACIJA SPROŽILNEGA PRSTA (TRIGGER FINGER)

Sprožilni ali zatikajoči prst je zelo pogosta težava in ovira normalno delovanje roke. Zaradi vnetnih sprememb kitne ovojnice pride do oteženega drsenja kite skozi kitne objemke, kar vpliva na zatikanje in preskakovanje prsta pri upogibu in iztegnitvi. Ob tem prihaja do bolečine in blage otekline.

OPERACIJA DUPUYTRENOVE KONTRAKTURE V DLANI

Dupuytrenova kontraktura je pogosta bolezen roke, ki prizadene vezivno ploščo pod kožo v dlani. Bolnik najprej opazi drobno vozličasto zadebelitev, kasneje pa pride do nezmožnosti iztegnitve enega ali več prstov, kar vpliva na težje opravljanje vsakodnevnih opravil.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×