Osnovni podatki o preiskavi:

 • Storitev opravljamo preko napotnice
 • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
 • Trajanje preiskave: 20-35 min

MAGNETNA RESONANCA – MR

KAJ JE MAGNETNORESONANČNA TOMOGRAFIJA (MR)?

Preiskava z magnetno resonanco je relativno nova slikovna radiološka diagnostična metoda. Zanjo se zdravniki odločijo takrat, ko z drugimi radiološkimi metodami ne morejo postaviti končne diagnoze. Naprava deluje na podlagi močnega magnetnega polja, ki je pri naših aparatih 1,5 ali 3 Tesla. S pomočjo radiofrekvenčnih valov vzbujamo vodikove atome v človeškem telesu, ki so v večjih koncentracijah prisotni v vodi, maščobi in biomolekulah, in merimo signal iz teh atomov. Računalnik nato s posebnimi algoritmi rekonstruira sliko prerezov notranjosti telesa. Prednost te metode je, da signal prihaja iz notranjosti telesa iz posameznih tkiv, omogoča pa tudi slikanje telesa v poljubni smeri.

Magnetna resonanca je torej metoda slikanja človeškega telesa, ki ne uporablja rentgenskega sevanja in nima dokazanih neželenih učinkov. Preiskave je povsem neboleča in primerna predvsem za slikanje možganov, hrbtenice, velikih sklepov, ožilja in trebušnih organov.

Glede na napotno diagnozo, podatke iz medicinske dokumentacije in slik, ki jih vidimo med preiskavo, je v določenih primerih potrebno tudi slikanje s pomočjo paramagnetnega kontrastnega sredstva. Kontrastno sredstvo vbrizgamo v veno in med ponovnim slikanjem opazujemo vpliv kontrastnega sredstva na prikaz pacientovih tkiv.

APARATI IN VRSTE PREISKAV, KI JIH OPRAVLJAMO:

V našem diagnostičnem centru opravljamo MR preiskave z aparati Siemens Magnetom Vida 3T, Siemens Magnetom Sola 1,5T in Toshiba Vantage Titan 1,5T . Vsi aparati imajo širok preiskovalni prostor, kar omogoča več udobja za paciente ter izvajanje preiskav tudi za tiste z »močnejšo postavo«. Za klavstrofobične paciente nudimo možnost TV animacije med preiskavo.

Trenutno  opravljamo MR preiskave glave, hrbtenice in skeleta (koleno, gleženj, zapestje, komolec, rama…), MR preiskave trebušnih organov in prostate, MR dojk in prsnih organov, MR srca ter MRA spodnjih okončin, renalnih arterij, torakalne in abdominalne aorte. Ne izvajamo pa MR artrografskih preiskav.

ALI JE POTREBNA POSEBNA PRIPRAVA NA PREISKAVO?

Za obravnavo z MR veljajo splošni napotki, ki jih mora poznati vsak preiskovanec, preden jo opravi.

Magnetno polje naprave za MR je močno in stalno aktivno! Določeni kovinski vsadki, naprave ali predmeti so zato v bližini aparature za MR za vas lahko tudi smrtno nevarni. V kolikor imate srčni spodbujevalnik, kovinske tujke in druge vsadke, morate pridobiti certifikat ali mnenje lečečega zdravnika glede združljivosti vsadka ali naprave z MR preiskavo.

Pred vstopom v preiskovalni prostor morate odstraniti VSE odstranljive kovinske predmete, tudi slušni aparat, umetno zobovje, ključe, mobilne telefone in druge elektronske naprave, očala, lasnice, pokrivala, nakit, “piercing”, ure, pas, varnostne zaponke, pisarniške sponke, bančne in kreditne kartice, parkirne listke z magnetnim zapisom, kovance, pisala, žepne nože, ščipalce za nohte, vžigalnike itd.

Ob prihodu bodite oblečeni v lahka oblačila. Po možnosti naj bo vaša obleka brez kovinskih gumbov, zadrg in sponk.

KAKO POTEKA PREISKAVA?

Med postopkom ležite v odprtini MR aparata, ki ima obliko tunela. Pri nekaterih ljudeh se zaradi tega lahko pojavi občutek utesnjenosti.
V intervalih bo slišen glasen ropot. Za blažitev hrupa boste dobili slušalke ali ušesne čepke.
Pomembno je, da ste med izvedbo preiskave povsem pri miru, saj lahko že najmanjši gibi pregledovanega dela telesa pomembno zmanjšajo njeno diagnostično vrednost. Če zaradi bolečin težko mirno ležite na hrbtu, lahko pred postopkom vzamete protibolečinsko sredstvo.
V določenih primerih aplikacija kontrastnega sredstva pomembno izboljša povednost preiskave. Po navodilu radiologa ga bolnik prejme v obliki intravenske injekcije.

Bodite sproščeni, saj je postopek popolnoma neboleč in nenevaren. Obravnava traja od 15 minut do ene ure, odvisno od pregledovanega telesa in morebitne uporabe kontrastnega sredstva.

Takoj po preiskavi vam bomo vročili zapis o opravljeni storitvi s podrobnimi navodili in geslom za dostop do vseh slik vaše preiskave. Ko bo izdelan in verificiran še pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa, boste prejeli SMS obvestilo. Do pisnega izvida boste dostopali na enak način, kot do slik preiskave.

ZDRAVNIKI SPECIALISTI:

 1. asist. Manca Garbajs, dr. med., spec. radiologije, vodja radiološke dejavnosti
 2. prof. dr. Tomaž Šeruga, dr. med., spec. radiologije
 3. Jasmina Koteska, dr. med., spec. radiologije
 4. Tea Šikovec, dr. med., spec. radiologije
 5. Igor Strahovnik, dr. med., spec. radiologije
 6. Katarina Kaja Šifer, dr. med., spec. radiologije
 7. Dare Jelenko, dr. med., spec. radiologije
 8. Sabina Vadnjal Đonlagić, dr. med., spec. radiologije
 9. dr. Marko Jevšek, dr. med., spec. radiologije
 10. Ivan Brzović, dr. med., spec. radiologije
 11. dr. Jože Matela, dr. med., spec. radiologije
 12. Petra Mrkša, dr. med, spec. radiologije
 13. Marko Einfalt, dr. med. spec. radiologije
 14. Olivera Pečanac, dr. med. spec. radiologije
 15. Planinc Andrej, dr. med. spec. radiologije
 16. Primož Kovačič, dr. med., spec. radiologije
 17. Tina Vipotnik Vesnaver, med., spec. radiologije
 18. Miha Vesel, dr. med., spec. radiologije
 19. Metka Bradač, dr. med., spec. radiologije (samo MR dojk)
 20. Jernej Pudgar, dr. med., spec. radiologije
 21. Gregor Šavli, dr. med., spec. radiologije
 22. Marko Kastelic, dr. med., spec. radiologije (samo MR srca)

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×