Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: 20-35 min

 

MAGNETNA RESONANCA – MR

Magnetna resonanca je metoda slikanja človeškega telesa, ki ne uporablja rentgenskega sevanja. Deluje na osnovi radiofrekvenčnih valov in magnetnega polja. Je povsem neboleča in primerna predvsem za slikanje možganov, hrbtenice, velikih sklepov, ožilja in trebušnih organov.

Preiskava z magnetno resonanco je relativno nova slikovna radiološka diagnostična metoda. Zanjo se zdravniki odločijo takrat, ko z drugimi radiološkimi metodami ne morejo postaviti končne diagnoze. Naprava deluje na podlagi močnega magnetnega polja, ki je pri našem aparatu 1,5 tesla. S pomočjo radiofrekvenčnih valov vzbujamo vodikove atome v človeškem telesu, ki so v večjih koncentracijah prisotni v vodi, maščobi in biomolekulah, in merimo signal iz teh atomov. Računalnik nato s posebnimi algoritmi rekonstruira sliko prerezov notranjosti telesa.

Prednost te metode je, da signal prihaja iz notranjosti telesa iz posameznih tkiv, omogoča pa tudi slikanje telesa v poljubni smeri. Glede na napotno diagnozo, podatke iz medicinske dokumentacije in slik, ki jih vidimo med preiskavo, je v določenih primerih potrebno tudi slikanje s pomočjo paramagnetnega kontrastnega sredstva. Kontrastno sredstvo vbrizgamo v veno in med ponovnim slikanjem opazujemo vpliv kontrastnega sredstva na prikaz pacientovih tkiv. MR je povsem neboleča preiskava brez dokazanih neželenih učinkov.

Tip aparata: Toshiba Vantage Titan 1,5 T – Prednosti novega MR so predvsem največja širina preiskovalnega tunela (71 cm), najkrajša dolžina preiskovalnega tunela (140 cm), najtišje delovanje glede na druge MR aparate, veliko preiskovalno polje (50 cm) in velika homogenost magnetnega polja. Vse to omogoča večje udobje za bolnika in zanesljivejšo diagnostiko.

V našem diagnostičnem centru opravljamo MR preiskave glave, hrbtenice in skeleta (koleno, gleženj zapestje, komolec, rama…), ne izvajamo pa MR preiskav prsnega koša, trebuha ter srca. Prav tako ne opravljamo MR artrografskih preiskav.

Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.

Zdravniki specialisti:
izr. prof. dr. Tomaž Šeruga, dr. med., spec. radiolog
prim. dr. Jože Matela, dr. med., spec. radiolog
dr. Marko Jevšek, dr. med., spec. radiolog
Petra Mrkša, dr. med, spec. radiolog
Marko Einfalt, dr. med. spec. radiolog
Olivera Pečanac, dr. med. spec. radiolog
Planinc Andrej, dr. med. spec. radiolog

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×