Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: 20-35 min

 

MAGNETNA RESONANCA – MR

Preiskava z magnetno resonanco je relativno nova slikovna radiološka diagnostična metoda. Zanjo se zdravniki odločijo takrat, ko z drugimi radiološkimi metodami ne morejo postaviti končne diagnoze. Naprava deluje na podlagi močnega magnetnega polja, ki je pri naših aparatih 1,5 ali 3 Tesla. S pomočjo radiofrekvenčnih valov vzbujamo vodikove atome v človeškem telesu, ki so v večjih koncentracijah prisotni v vodi, maščobi in biomolekulah, in merimo signal iz teh atomov. Računalnik nato s posebnimi algoritmi rekonstruira sliko prerezov notranjosti telesa. Prednost te metode je, da signal prihaja iz notranjosti telesa iz posameznih tkiv, omogoča pa tudi slikanje telesa v poljubni smeri.

Magnetna resonanca je torej metoda slikanja človeškega telesa, ki ne uporablja rentgenskega sevanja in nima dokazanih neželenih učinkov. Preiskave je povsem neboleča in primerna predvsem za slikanje možganov, hrbtenice, velikih sklepov, ožilja in trebušnih organov.

Glede na napotno diagnozo, podatke iz medicinske dokumentacije in slik, ki jih vidimo med preiskavo, je v določenih primerih potrebno tudi slikanje s pomočjo paramagnetnega kontrastnega sredstva. Kontrastno sredstvo vbrizgamo v veno in med ponovnim slikanjem opazujemo vpliv kontrastnega sredstva na prikaz pacientovih tkiv.

V našem diagnostičnem centru opravljamo MR preiskave z aparatoma  Toshiba Vantage Titan 1,5T in Siemens Magnetom Vida 3T. Oba aparata imata širok preiskovalni prostor, kar omogoča več udobja za paciente ter izvajanje preiskav tudi za tiste z »močnejšo postavo«.

Trenutno  opravljamo MR preiskave glave, hrbtenice in skeleta (koleno, gleženj zapestje, komolec, rama…) ter MR preiskave trebušnih organov in prostate, ne izvajamo pa MR preiskav prsnega koša ter srca. Prav tako ne opravljamo MR artrografskih preiskav.

Slike vam takoj po preiskavi izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju, pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa pa običajno pošiljamo po pošti.

Zdravniki specialisti:
izr. prof. dr. Tomaž Šeruga, dr. med., spec. radiolog
prim. dr. Jože Matela, dr. med., spec. radiolog
dr. Marko Jevšek, dr. med., spec. radiolog
Petra Mrkša, dr. med, spec. radiolog
Marko Einfalt, dr. med. spec. radiolog
Olivera Pečanac, dr. med. spec. radiolog
Planinc Andrej, dr. med. spec. radiolog

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×