V Medicinskem centru Fontana deluje več specialističnih ambulant, ki jih dopolnjuje radiološka diagnostika (UZ, RTG, CT, MR) in dobro opremljen diagnostični laboratorij.

Naša prednost je kompleksna radiološka diagnostika (UZ, RTG, CT, MR)

Aktualne cenike si lahko ogledate tukaj: Aktualni ceniki


MR – magnetna resonanca

Magnetna resonanca je metoda slikanja človeškega telesa, ki ne uporablja rentgenskega sevanja. Deluje na osnovi radiofrekvenčnih valov in magnetnega polja. Je povsem neboleča in primerna predvsem za slikanje možganov, hrbtenice, velikih sklepov, ožilja in trebušnih organov.

Preiskava z magnetno resonanco je relativno nova slikovna radiološka diagnostična metoda. Zanjo se zdravniki odločijo takrat, ko z drugimi radiološkimi metodami ne morejo postaviti končne diagnoze. Naprava deluje na podlagi močnega magnetnega polja, ki je pri našem aparatu 1,5 tesla. S pomočjo radiofrekvenčnih valov vzbujamo vodikove atome v človeškem telesu, ki so v večjih koncentracijah prisotni v vodi, maščobi in biomolekulah, in merimo signal iz teh atomov. Računalnik nato s posebnimi algoritmi rekonstruira sliko prerezov notranjosti telesa.

Prednost te metode je, da signal prihaja iz notranjosti telesa iz posameznih tkiv, omogoča pa tudi slikanje telesa v poljubni smeri. Glede na napotno diagnozo, podatke iz medicinske dokumentacije in slik, ki jih vidimo med preiskavo, je v določenih primerih potrebno tudi slikanje s pomočjo paramagnetnega kontrastnega sredstva. Kontrastno sredstvo vbrizgamo v veno in med ponovnim slikanjem opazujemo vpliv kontrastnega sredstva na prikaz pacientovih tkiv. MR je povsem neboleča preiskava brez dokazanih neželenih učinkov.

Trajanje preiskave: od 20 do 35 minut
Tip aparata: Toshiba Vantage Titan 1,5 T - Prednosti novega MR so predvsem največja širina preiskovalnega tunela (71 cm), najkrajša dolžina preiskovalnega tunela (140 cm), najtišje delovanje glede na druge MR aparate, veliko preiskovalno polje (50 cm) in velika homogenost magnetnega polja. Vse to omogoča večje udobje za bolnika in zanesljivejšo diagnostiko.

V našem diagnostičnem centru opravljamo MR preiskave glave, hrbtenice in skeleta (koleno, gleženj zapestje, komolec, rama ..), ne izvajamo pa MR preiskav prsnega koša, trebuha ter srca. Prav tako ne opravljamo MR artrografskih preiskav. Za dodatne informacije lahko pogledate podstran "Najpogostejša vprašanja".

Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.

CT – računalniška tomografija

Računalniška tomografija (CT) je računalniško podprta rentgenska preiskava. Posebej primerna je za odkrivanje bolezenskih sprememb v glavi, hrbtenici, skeletu, trebuhu in prsnem košu.

Računalniška tomografija deluje na osnovi rentgenskih žarkov, le da v tem primeru ne gre za običajno slikanje, temveč za veliko bolj natančno diagnostično metodo. V napravi je rentgenska cev, ki oddaja ozek snop rentgenskih žarkov in se vrti okrog telesa. Žarki skozi telo potujejo do detektorjev, ki merijo njihovo oslabitev. Posamezna tkiva in organi so različno prepustni in na osnovi pridobljenih podatkov računalnik rekonstruira zelo natančno sliko prerezov notranjosti telesa. Rezultat preiskave so slike rezov skozi telo ter izvid specialista radiologa.
S to metodo lahko zelo natančno diagnosticiramo različne bolezenske spremembe in stanja po poškodbah. Uporabna je predvsem pri težjih in svežih poškodbah glave, zapletenih zlomih kosti ter pri rakastih in vnetnih obolenjih, možna je tudi računalniška tomografija s pomočjo kontrastnega sredstva, ki ga vbrizgamo v žilo in nato slikamo, kar omogoča še natančnejše diagnosticiranje.
V našem diagnostičnem centru opravljamo CT preiskave glave, hrbtenice, skeleta, prsnega koša in trebuha ter CTA, ne izvajamo pa CT preiskav srca. Za dodatne informacije lahko pogledate podstran "Najpogostejša vprašanja".

Pregled z računalniško tomografijo opravimo z aparatom Toshiba Aquilion Prime – 80 rezinski CT.
Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.

 

 

QDR – kvantitativna kostna denzitometrija

S to metodo naši strokovnjaki odkrivajo zmanjšanje kostne gostote. Obravnava poleg slikanja vključuje tudi laboratorijske preiskave, ki kažejo presnovne motnje kosti (Ca, P, alkalna fosfataza) ter posvet pri zdravniku specialistu. Pri vseh gostih opravimo slikanje dveh regij, običajno ledvene hrbtenice in kolka. V primeru umetnih protez ali osteosintetskega materiala pa opravimo tudi slikanje dlani.

Preventivno odkrivanje znakov osteoporoze omogoča uvedbo terapije in po potrebi tudi nadomestne hormonske terapije, predvsem pa prilagoditev rednih telesnih aktivnosti in prehrane. Pravočasno odkrivanje bolezenskega zmanjševanja kostne gostote ob preventivnem ukrepanju in morebitnem potrebnem zdravljenju preprečuje nastop osteoporoze, ki se v nezdravljenih primerih lahko konča s hudimi bolečinami, zlomi, posledično pa nemalokrat tudi s smrtjo.
Več informacij o osteoporozi lahko najdete na strani Zveze društev bolnikov z osteoporozo

UZ – ultrazvočne preiskave

Ultrazvok je zelo razširjena diagnostična metoda pregledovanja notranjosti telesa, s katero si pomagajo specialisti z najrazličnejših področij. Primeren je za slikanje trebušnih organov, ožilja, žleze ščitnice, sklepov itn. Kardiolog opravi ultrazvočni pregled srca tudi z metodo barvnega dopplerja in merjenjem parametrov pretoka. Prav tako je UZ standardna preiskovalna metoda v ginekologiji, še posebej pri spremljanju nosečnosti. Tudi urologi uporabljajo UZ za preiskavo uropoetskega trakta, zlasti za preiskave prostate.

Ultrazvočni pregled je neinvazivna, ponovljiva in popolnoma varna radiološka preiskava. Temelji na uporabi ultrazvočnih valov oziroma zvoka s frekvenco nad človeškim slišnim pragom (od 2 do 10 MHz). Ultrazvočni aparat oddaja v telo ozek snop zvočnih valov, ki se odbijajo od različnih tkiv in notranjih organov, naprava pa jih na koncu pretvori v dinamično sliko in prikaže na ekranu. Zdravnik ultrazvočno sondo med pregledom vseskozi premika, kar mu omogoči, da notranjost telesa preišče z več zornih kotov. UZ omogoča tudi pregled gibajočih organov (na primer srca). Kožo nad preiskovanim področjem je treba pred pregledom namazati z gelom, ki omogoča boljši stik med sondo in telesom. Trajanje pregleda je odvisno od vrste preiskave – za trebušne organe le 15 minut, za ožilje do 45 minut.

Nasvet: Dan pred ultrazvočnim pregledom trebušnih organov uživajte le lažjo hrano, brez stročnic in mesa, pred preiskavo pa zaužijte kozarec mlačne vode. Za urološke in ginekološke ultrazvočne preiskave mora biti sečni mehur srednje poln.

V specialistični ambulanti za UZ izvajamo naslednje diagnostične storitve:

UZ trebušnih organov
UZ ožilja
UZ mišic in sklepov
UZ vratu in ščitnice
UZ rodil
UZ ledvic, mehurja in sečnih poti
UZ srca


Mamografija – slikanje dojk

Diagnostika dojk običajno vključuje tako slikanje dojk kot klinični pregled, saj približno deset odstotkov kliničnih sprememb na mamografu ni vidnih, so pa klinično tipne. Mamografija je rentgensko slikanje, s pomočjo katerega odkrivamo bolezenske spremembe v dojki, in sicer začetne spremembe, manjše od enega centimetra, ki klinično še niso tipne. Ker se torej različne bolezenske spremembe odražajo na različne načine, je pregled dojk vedno sestavljen iz kliničnega pregleda in mamografije. Preventivni pregled je priporočljiv tudi za ženske po štiridesetem letu starosti ter ob sumu na inducirane bolezenske spremembe.

RTG skeleta in pljuč

Rentgenski žarki se že več kot stoletje uporabljajo za prikaz skeletnih struktur in sprememb v notranjosti človeškega telesa. Snop rentgenskih žarkov se ob prehodu skozi telo različno oslabi. Pri klasičnem rentgenskem slikanju RTG žarki pustijo sled na filmu, ki ga kasneje razvijemo in fiksiramo. Sodobni RTG aparati imajo za detekcijo RTG žarkov posebne detektorje, ki zaznajo sliko RTG žarkov.
Rentgen omogoča predvsem prikaz struktur, ki različno oslabijo RTG žarke - bodisi jih oslabijo močno (kostne in poapnele strukture) ali šibko (zrak). Rentgensko slikanje je še vedno prvi diagnostični korak pri odkrivanju skeletnih in drugih poškodb. V MTC Fontana RTG diagnostiko opravljamo s sodobnim digitalnim RTG aparatom Toshiba Radrex-i Digital.
Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.