Nudimo vam celostno obravnavo, individualni pristop in začetek rehabilitacije takoj.

O fizioterapiji začnemo običajno razmišljati, ko nas nanjo po pregledu usmeri zdravnik specialist fiziater, ortoped, nevrolog, ali morda kirurg, ali pa kadar čutimo bolečine, ki nas ovirajo pri normalnih telesnih aktivnostih in iščemo možnost čim hitrejšega zdravljenja. V našem centru za fizioterapijo vam pomagamo odpraviti različne težave in deformacije, ki so nastale zaradi poškodb, bolezni ali po operacijah in vam povzročajo bolečine in s tem negativno vplivajo na kakovost vašega življenja.

Rehabilitacija poteka s pomočjo uporabe najsodobnejših aparatov, manualnih fizioterapevtskih tehnik in hidroterapije, kar vse skupaj omogoča, da čim hitreje dosežemo željeni cilj, to je da se brez bolečin čim prej  vrnete v svoje aktivno delovno, športno in življenjsko okolje.

V kolikor še niste bili na pregledu pri specialistu fizikalne medicine in rehabilitacije ali ortopedu, lahko to prav tako uredite v Medicinskem centru Fontana, brez čakalnih vrst.

Osnovni podatki o preiskavi:

 • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik

Naročanje

02 23 44 140
fizioterapija@fontana.si
pon. – pet.: 7:15 – 14:30

Naročanje

PROGRAMI REHABILITACIJ

REHABILITACIJA PRI TEŽAVAH S HRBTENICO

Omogočamo vam, da se čim prej vrnite v svojo življenjsko in delovno okolje BREZ BOLEČIN v predelu vratnega, torakalnega in ledvenega dela hrbtenice. Program rehabilitacije bolečin v hrbtenici vključuje sledeče terapije:

 1. TECAR terapijo, ki odlično opravlja naloge zdravljenje, rehabilitacije ter preventive na področju mišičnoskeletnih bolečin in znatno pripomore k zdravljenju vnetij.
 2. Manualno terapijo mehkih tkiv, ki odpravljaja napetosti v mišicah in ovojnicah ter vrača gibljivost sklepom.
 3. Trakcijo z vrhunska napravo za raztezanje hrbtenice ter izboljšanje mišičnega tonusa in elastičnosti.
 4. Individualne terapevtske vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ki podpirajo hrbtenico.

Posvet pri fizioterapevtu je brezplačen, potrebna pa je predhodna rezervacija termina, oziroma naročilo.

REHABILITACIJA PRI TEŽAVAH Z INKONTINENCO

Pomagamo vam pri odpravljanju težavah z inkontinenco z naslednjimi metodami:

 1. Magnetostym – magnetno stimulacijo z močnim magnetnim poljem za stimulacijo mišic medeničnega dna.
 2. Manualno terapijo mehkih tkiv -Bownova in Emmett terapija pomagata pri lajšanju simptomov inkontinence ter izboljšanju tonusa mišic in izboljšanju pretoka krvi v mehur.
 3. Keglovimi  vajami za krepitev mišic medeničnega dna, ki podpirajo sečnico, mehur in maternico.
 4. Elektriktrostimulacijop za krepitev in sprostitev mišic medeničnega dna.

Posvet pri fizioterapevtu je brezplačen, potrebna pa je predhodna rezervacija termina, oziroma naročilo.

REHABILITACIJA PRI TEŽAVAH Z OSTEOPOROZO

Za zdravljenje in preprečevanje osteoporoze je pomembno, da se proti dejavnikom tveganje borimo z zadostnim gibanjem in ustrezno terapijo ter prehrano.

V boju proti osteoporozi vam pomagamo z naslednjimi storitvami:

 1. Magnetno terapijo, ki z učinkom magnetnega polja pomaga uskladiti izgradnjo in razgradnjo kostnega tkiva, ter ustvariti močnejše kostno strukturo. Mineralizacija kosti se posledično izboljša.
 2. Hidroterapijo, to je gibalno terapijo, ki se izvaja v vodi. Topla voda zagotovi sprostitev zategnjenih mišic, kar zmanjšuje bolečine in zveča gibljivosti.
 3. Individualnimi  terapevtskimi vajami za preprečevanje in zdravljenje osteoporoze. Redno gibanje izboljšuje mineralizacijo kosti in tako zmanjšuje pojavnost osteoporotičnih zlomov.

Posvet pri fizioterapevtu je brezplačen, potrebna pa je predhodna rezervacija termina, oziroma naročilo.

 

REHABILITACIJE PRI TEŽAVAH Z RAVNOTEŽJEM PRI NEVROLOŠKIH BOLNIKIH

Pri bolnikih z okvarami osrednjega živčevja so zelo pogosta težava motnje ravnotežja, ki pacientu onemogočajo izvajanje različnih funkcionalnih aktivnosti.

S pomočjo vidne in slušne povratne informacije »Pro Board Sistema« je vadba ravnotežja učinkovitejša, lažja in tudi bolj zanimiva.

S Pro Board Sistemom vplivamo na izboljšanje simetrije pri stoji ter statično in dinamično ravnotežje.

ZGODNJE REHABILITACIJE PO OPERACIJI KOLKA IN KOLENA S KINETEK-OM

Imate težave z gibljivostjo kolena po operaciji ali poškodbi?
Aparat Kinetek je primeren predvsem v zgodnjem obdobju rehabilitacije, saj omogoča neprekinjeno pasivno razgibavanje kolena ali kolka.
Redna uporaba Kineteka učinkovito pripomore k uspešnejši rehabilitaciji v akutni fazi po operaciji.
S kinetekom se hitreje izboljša gibljivost, zaradi česar je rehabilitacija krajša in se lahko hitreje vrnete v aktivno življenje.

REHABILITACIJA AKUTNE FAZE PO POŠKODBI IN/ALI OPERACIJI

Vsaka poškodba je nezaželena, saj zmanjšuje funkcionalnost in povzroča bolečine, zato želimo poškodbe čimprej odpraviti. Pogosto pa se pri tem delajo napake, saj je poškodovano tkivo prehitro soočeno s preveliko obremenitvijo in se stara poškodba povrne v še hujši obliki ali pa nastopi nova.

Naš cilj je, da posamezniku omogočimo, da se  čimprej varno vrne v svojo družbeno in delovno življenje. Za rehabilitacijo akutnih poškodb ter po operacijah med drugim ponujamo naslednje terapije:

 1. Kriopak oz. terapija hlajenja s Kinetec Coolerjem  je primerna za lajšanje bolečin ter zdravljenje in okrevanje po operacijah in poškodbah.
 2. Lasersko terapijo, ki zaradi velike učinkovitosti zdravljenja z visoko energijskim laserjem precej skrajša čas zdravljenja. K- Laser deluje  protibolečinsko, protivnetno in biostimulativno.
 3. Terapijo z ultrazvokom, ki je zelo učinkovita pri poškodbi mehkih tkiv

Po posvetu pri fizioterapevtu vam bomo pripravili predlog optimalne fizioterapevtske obravnave za vaše zdravstvene težave. Posvet pri Fizioterapevtu je brezplačen, potrebna pa je predhodna rezervacija termina, oziroma naročilo.

SPECIALNE OBRAVNAVE

MANUALNA TEHNIKA MEHKIH TKIV

Kaj je manualna tehnika?

Manualna tehnika je oblika terapije, kjer s pritiskom na specifične točke na telesu stimuliramo živčni sistem.

Kako deluje?

Kombinacija pravega pritiska v pravi smeri sproži velike fizične odzive v organizmu, ki vplivajo na stanje prizadetega dela telesa. Rezultat je pogosta takojšnja fizična sprememba.

Komu je namenjena?

Tehniko varno uporabljamo pri ljudeh vseh starosti, od novorojenčka do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Tehniko lahko kombiniramo z drugimi terapijami.

Manualna tehnika mehkih tkiv pomaga pri:

 • bolečinah mišično-vezivno-skeletnega sistema,
 • kot dopolnilna rehabilitacija poškodbah in operacijah,
 • težavah z ravnotežjem in s koordinacijo,
 • bolečinah v hrbtenici,
 • limfnih zastojih,
 • splošni sprostitvi,
 • migreni,
 • menstrualnih motnjah in bolečinah,
 • nosečnosti ( bolečina v križu, otekanje nog, slabost),
 • dojenčkih (travmatično rojstvo, razvojno motnje).

 

 

 

SKLEPNA MOBILIZACIJA

Mulliganov koncept- mobilizacija z gibanjem

Je ena izmed metod manualne terapije, ki se uporablja pri bolnikih s težavami v mišično- skeletnem sistemu, kjer je prisotna bolečina in/ali omejeno gibljivost. Naš cilj je olajšati stanje in povrniti nebolečo funkcijo.

Ob sklepni mobilizaciji bodisi izvajamo pasivni gib ali pa pacient izvaja aktivni gib v maksimalne obsegu gibljivosti brez bolečine ter dodamo še pasivni pritisk na koncu giba. Terapevt poišče smer gibanja in drsenja, ki je najugodnejše za bolnika. Tehnika je neboleča in ima, kadar je indicirana, takojšen in dolgotrajen učinek. Pacient je aktivno vključen v terapijo in prejme navodila za vaje, ki jih bo kasneje samostojno izvajal  doma.

Izvajamo sklepno mobilizacijo, zraven pa bodisi izvajamo pasivni gib ali pacient izvaja aktivni gib skozi maksimalen neboleč obseg gibljivosti in dodamo dodaten pasivni pritisk na koncu giba. Terapevt poišče smer drsenja, ki je najugodnejše za bolnika. Tehnika je neboleča in ima takojšen (če je indicirana) in dolgotrajen učinek. Pacient je aktivno vključen v terapijo in prejme navodila/vaje za domov.

Sklepna mobilizacija po Mulliganu je izredno učinkovita, saj lahko bolečina, ki je trajala nekaj dni, tednov, mesecev ali celo let, hipoma popusti ali se vsaj občutno zmanjša.

INDIKACIJE:

Ko je indicirano, so tehnike izvedene popoolnima brez bolečine:

 • pri akutnih ali starih poškodbah,
 • pri akutnih in kroničnih bolečinah,
 • pri omejeni gibljivosti v sklepih.

 

KONTRAINDIKACIJE:

Edina kontraindikacija je bolečina med samo izvedbo tehnike z gibanjem.

TRIGGER POINT TERAPIJA

Terapija triger (sprožilnih) točk je manualna tehnika, pri kateri uporabljamo mehanski pritisk za sprostitev napetosti v mišicah. Miofascialna prožilna točka (MPT) je locirana v mišičnem tkivu ali ovojnici in predstavlja žarišče prekomerne vzdraženosti v napeti mišici. Zaradi dolgotrajnih ponavljajočih se gibov, preobremenitev, poškodb mišic in skeleta, zmanjšanega krvnega pretoka in kopičenja presnovnih produktov pride do preobremenitve v mišici, kar posledično povzroča bolečino. Pomembna je natančna anamneza, inspekcija in palpacija.

INDIKACIJE:

 • miofascialni bolečinski sindrom,
 • mišična bolečina,
 • tenzijski glavobol,
 • sindrom fibromialgije.

KONTRAINDIKACIJE:

 • nestabilni zlomi,
 • akutne poškodbe,
 • osteoporoza,
 • težave s koagulacijo -strjevanjem krvi,
 • lokalne dermatološke težave,
 • varice, ulceracije, tromboza,
 • maligni tumorji,
 • akutne infekcije /vnetja,
 • nesodelovanje pacienta,
 • zelo močna/prekomerna bolečina med ali po obravnavi.

DNS

Dinamična nevromišična stabilizacija (DNS) je metoda, s katero odpravljamo napačne gibalne vzorce, ki se najpogosteje pojavljajo zaradi prisilne drže, izvajanja enoličnih in ponavljajočih gibov, stresa in poškodb.

S pomočjo DNS želimo doseči pravilno držo, vzorec dihanja in funkcionalne poravnave sklepov, zato moramo najprej natančno oceniti stanje. Kasneje skušamo s terapevtskimi tehnikami optimalno razporediti pritisk v trebušni votlini, saj slednji ob aktivaciji mišic enakomerno vpliva na posamezne predele hrbtenice in ostale sklepe.

VADBA ZA RAVNOTEŽJE (Pro Board System)

Gre za  vadbo, ki je zasnovana na osnovi kompleta ravnotežne deske in senzorja s pomočjo katerega na ekranu spremljamo ravnotežje ter lahko izboljšamo svoje nevromišične sposobnosti.

Z njegovo uporabo izboljšamo splošno telesno držo, proprioceptivno kontrolo in ravnotežje pri športnikih na različnih nivojih in v različnih disciplinah (nogomet, košarka, odbojka, tenis, golf …) To pozitivno vpliva na hitrost teka in izvajanje gibov ter tako povečuje učinkovotost.

Prednosti proprioceptivne vadbe in spremljanja:

 • izboljšanje proprioceptivne funkcije,
 • izboljšanje telesne postave,
 • izboljšanje nevromišične kontrole in moči,
 • izboljšanje nevromotorične vzdržljivosti,
 • izboljšanje splošne motorične sposobnosti,
 • povečanje moči v nogah.

AQUABIKE - vodno kolo

Z vadbo na vodnem kolesu koristimo pozitivne učinke vadbe v vodi predvsem za mišice in sklepe nog. Vodni upor pri poganjanju vodnega kolesa tudi znatno izboljšuje gibljivost sklepov spodnjih okončin, zato se vodno kolo priporoča v vseh fazah rehabilitacije.

TECAR TERAPIJA

Tecar je visokofrekvenčna elektroterapija, ki globinsko stimulira biološke procese in pospešuje celični metabolizem. Tecar terapija je namenjena  zdravljenju in rehabilitaciji  mišičnoskeletnih težav. Indicirana je tako za zdravljenje poškodb kosti in mišic, kot tudi vnetij kit in burz ter zdravljenju v primerih kroničnih in akutnih sklepnih bolečin.  Pomembno pripomore k zdravljenju vnetij. Rehabilitacija s Tecar terapijo je precej hitrejša.

Deluje protivnetno, protibolečinsko in regenerativno.

Za optimalno rezultat, kombiniramo Tecar terapije z manualnimi tehnikami, od mobilizacije sklepov do manualnih tehnik mehkih tkiv.

TECAR se priporoča tudi v rehabilitacijskih programih pred kirurškimi posegi in po njih (npr. pri zamenjavi sklepov).

KINEZIO TAPING

Nevromišični taping je metoda nameščanja posebnih samolepilnih elastičnih trakov, ki ne vsebujejo zdravil in kemijskih snovi. Nameščeni trakovi spodbujajo samozdravljenje. Njihov učinek je lajšanje bolečin in spodbujanje pretok limfe.

KLASIČNA INSTRUMENTALNA FIZIOTERAPIJA

ELEKTROTERAPIJA (galvanski tokovi, diadinamični tokovi, interferenčni tokovi, TENS)

S pojmom elektroterapija poimenujemo stimulacijo z različnimi oblikami električnega toka, ki ga preko več površinskih elektrod pošiljamo skozi telo pacienta. Električni tokovi izboljšujejo prekrvavitev tkiva, zmanjšujejo edem in posledično delujejo analgetično, to je zmanjšujejo bolečine. Aparati za elektrostimulacijo nam omogočajo terapijo z različnimi vrstami tokov.

Galvanski tokovi so enosmerni tokovi namenjeni predvsem zdravljenju revmatskih obolenj, oteklin, vnetij in zdravljenja poškodb perifernih živcev.

Diadinamični tokovi so nizkofrekvečni izmenični tokovi z različnimi modulacijami, ki pospešujejo mikrocirkulaciojo in delujejo protibolečnisko in spazmolitično, to je sproščajo mišično zakrčenost.

Tudi interferenčni tokovi so nizkofrekvenčni izmenični tokovi pri katerih se učinek delovanja ojača zaradi interference toka med dvema paroma elektrod. Delovanje je nekoliko bolj globinsko.

TENS – transkutana elektro nevro stimulacija je nizkofrekvečna tokovna stimulacija z analgetičnim, oziroma protibolečinskim delovanjem.

V kolikor zdravnik ne bo prepisal določene vrste elektroterapije, bo fizioterapevt izbral za vaše stanje optimalen način električne stimulacije.

MAGNETOTERAPIJA

Magnetoterapija je zdravljenja s spremenljivim magnetnim poljem, ki spodbuja obnovitvene mehanizme in vpliva na boljšo presnovo in obnovo celic ter tako tudi pospešujejo celjenje ran ter poškodb. Priporoča se tudi za zdravljenje osteoporoze ter kot preventiva pred osteoporozo.

LASERSKA TERAPIJA

Laserska terapija stimulira tkiva z lasersko svetlobo, to je z intenzivno monokromatsko svetlobo, ki prodira skozi kožo in vpliva stimulativno na mikrocirkulacijo. Terapija z laserjem deluje protivnetno in antiedematozno in jo uporabljamo za zmanjšanje oteklin, vnetij in za terapijo kroničnih bolečin.

ULTRAZVOČNA TERAPIJA

Ultrazvočni valovi so mehanski valovi s frekvencami v območju nekaj megaherzev. Stimulacija z ultrazvočnimi valovi zmanjšuje bolečine in sprošča mišično zakrčenost. Kot metoda zdravljenja je priporočena predvsem pri obravnavi kroničnih stanj, kot so tendinitis, bursitis, kapsulitis ali epikondilitis ter pri zdravljenju poškodb mišic.

UDARNI VALOVI

Udarni valovi so mehansko valovanje z relativno veliko energijo, ki ga preko oddajne sonde usmerjamo na prizadeto tkivo. Oddana energija izboljšuje prekrvavitev in presnovo v tkivih ter s tem spodbuja procese regeneracije in zdravljenja. Z udarnim valovi zdravimo predvsem spremembe v mišicah in tetivah.

TRAKCIJA

S pojmom trakcija označujemo terapijo, kjer z mehanskim vlečenjem razbremenjujemo ukleščenost ali zakrčenost. Trakcija se izvaja periodično in kontrolirano z majhno silo. Pri nas trakcijo kombiniramo s segrevanjem in vibracijsko masažo, kar še izboljšuje učinek terapije.

TERMOTERAPIJA (parafin, termopak)

Termoterapija je ogrevanje dela telesa, ki ga zdravimo. Za segrevanje najpogosteje uporabljamo termopake, to so blazinice, napolnjene z gelom, ki jih polagamo na določene dele telesa in jih tako segrevamo. Za segrevanje uporabljamo tudi lokalne parafinske kopeli in obloge. Prav tako lahko učinek segrevanja dosežemo z obsevanje z infrardečo lučko. S segrevanje dosežemo sprostitev mišic, kar učinkovito zmanjša bolečino in izboljša prekrvitev.

KRIOPAK

Krioterapija je postopek zdravljenja s pomočjo ohlajevanja tkiva. Uporablja se za umirjanje vnetja, oteklin in bolečin v zgodnji fazi po operativnih posegih na gibalih. Tehnike krioterapije, ki jih uporabljamo, so: hlajenje s hladilno manšeto,  masaža z ledom, namakanje poškodovanega dela telesa v hladne in ledene kopeli, nameščanje različnih ledenih oblog v obliki hladilnih vrečk, obkladkov in hladilnih razpršil.

KINEZIOTERAPIJA

INDIVIDUALNE TERAPEVTSKE VAJE

Vaje prilagodimo vaši specifični težavi in vas naučimo pravilne izvedbe, kar vam omogoča kasnejše redno izvajanje vaj tudi doma. Prav tako vam svetujemo glede pravilne drže telesa pri vsakodnevnih aktivnostih, kot je na primer pravilno vstajanje, dvigovanje bremen in podobno.

SKUPINSKE TERAPEVTSKE VAJE

V primeru večjega zanimanja lahko organiziramo skupinske terapevtske vaje za posamezne skupine, kot so npr. bolniki z bolečinami v križu, bolniki z osteoporozo…

HIDROTERAPIJA (skupinska vadba v bazenu)

Gre za gibalno terapijo, ki se izvaja v vodi. Topla voda sprošča zategnjene mišice, kar ugodno vpliva na povečanje gibljivosti in zmanjšanje bolečine. Hkrati je telo v vodi zaradi vzgona delno razbremenjeno teže, hrbtenica in sklepi nog so delno razbremenjeni teže in je zato takšna vadba bolj varna.

Topla voda spodbuja krvni obtok, sprošča mišice, blaži bolečine in pomaga razstrupljati telo. Prav zato je zdravljenje z vodo ena najstarejših naravnih metod terapij, ki uspešno blaži ali zdravi revmo, artritis, akutna vnetja in težave s prebavo in dihalnimi potmi.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×