Revmatske bolezni so skozi stoletja predmet raziskav s področja medicine, kemije in drugih sorodnih znanosti, ki se povezujejo v iskanju vzroka nastanka revmatskih bolezni.

Ime revmatizem je že v srednjem veku postavil Baillon in mislil, da po telesu tečejo posebni sokovi, ki povzročajo bolečino zdaj tu, zdaj tam.

Izpostavljamo tudi zunaj sklepni revmatizem. To so bolečine in spremembe, ki običajno akutno nastanejo na določenih   tkivih ob sklepih in imajo različne vzroke nastanka. Ne nazadnje tudi hrana in način prehrane vplivata na nastanek nekaterih revmatskih bolezni.

Diagnostika revmatskih bolezni je izredno zapletena. Pomagajo nam laboratorijske preiskave, ki z leti dobivajo vedno bolj eksaktno funkcijo, rentgenske in ultrazvočne preiskave posameznih delov telesa. Z eksaktno diagnostiko tudi lažje pristopimo k terapevtskim posegom. Pri vnetnih procesih revmatizma je absolutno potrebna medikamentozna terapija, ki ima različne stopnje in jo predpisujejo predvsem zdravniki revmatologi. Posebej novo razmišljanja o elementih v tragovih  odpirajo  nove poti v reumatizmu.

Fizikalna medicina se od samega začetka vključuje v terapevtski program in izkorišča vse fizikalne agense kot so elektrika, laser, ultrazvok, itd. predvsem za zmanjšane bolečine in otekline določenega področja.

Kineziterapija – terapija z gibanjem je potrebna tako pri vnetnih kakor degenerativnih procesih v terapevtskem programu.

Nenazadnje jo uvajamo tudi v profilakso in preventivo v procesu revmatskega zdravljenja z namenom, da bi preprečili nastanek hudih deformacij, ki vodijo v kronične revmatskih bolezni.Uvajajo se nekatere komplementarne metode ki lahko pomagajo predvsem pri zmanjšanju bolečin.

Revmatske bolezni same po sebi ne povzročajo smrtnih zapletov, pač pa hude posledice progredience revmatskih bolezni na druge organe, ki imajo vitalni značaj za človeško življenje. Iz tega razloga je potrebno revmatske bolezni pravočasno odkrivati, pravilno diagnosticirati in še bolj pravilno zdraviti.

Zdravljenje revmatskih bolezni potrebuje timski pristop, kjer so v timu zdravniki, fizioterapevti, medicinske sestre in drugi strokovnjaki, ki se vključujejo v celovitost oskrbe revmatskega bolnika. Holistični pristop in timski delo prinaša uspehe zdravljenja, zmanjšuje težave bolnikov in vodi v znosno življenje revmatika.


Akademik (EASA)
prim. prof. dr. ZMAGO TURK, dr. med.
                    Višji svetnik